14.7 C
Brno
Neděle, 2 října, 2022

Buy now

- Komerční sdělení -40plus

Těchto 11 omylů se dopouštíte při navrhování kuchyně

To, že máme něco lety zažito, ještě neznamená, že je to tak i správné. Nastal proto čas vyvrátit dezinformace a uvést věci na pravou míru.

Omyl 1: Dřez pod oknem je ideál

A věru není… Obraz hospodyňky, která myje nádobí a přitom pozoruje přes okno, jak si děti hrají na zahradě, je obraz, který známe z amerických filmů. I proto dřez pod oknem představuje oblíbenou volbu, se kterou klienti často přicházejí do kuchyňských studií. Je však třeba si uvědomit, že ne vždy je tato cesta nejvhodnější. Jistě, díky oknu získáte dostatek přirozeného světla, ale to je asi tak všechno.

Za prvé, okna na Slovensku se otevírají dovnitř, na rozdíl od těch v USA, které se vysouvají vzhůru, takže pokud je vaše okno osazeno ve standardní výšce, případně potřebujete vyšší úroveň pracovní desky, mohla by vám baterie bránit v otevírání okna. Dále ve většině bytů je i radiátor osazen pod oknem, takže jej zbytečně a ne zrovna vhodně zakryjete skříňkou.

Omyl 2: Otevřené police jsou jen lapači prachu

Ne tak docela! Police dodají kuchyni osobitý ráz a osvěží ji. Jistě, pravdou je, že jejich zápornější stránkou je, že se na nich usazuje prach, ale nezaslouží si proto odsouzení. Jejich klady totiž v tomto případě přesahují tuto nevýhodu. Takže k přednostem… Výhodou přiměřeného množství otevřených polic v kuchyni je přehlednost a fakt, že vše je hned po ruce, nic není třeba hledat ani pobývat otevíráním a zavíráním dvířek. Dále, otevřené police v kuchyni nejsou jen trendové, ale také ohleduplné k peněžence. Sníží se totiž náklady na dvířka, kování a otevírací systémy. Zajímavé jsou výrazné barevné police jako kontrast ke zbytku linky.

Omyl 3: Trouba spadá do výšky

V současnosti je nepsaným pravidlem umisťovat vestavnou troubu na úroveň pracovní desky, aby při jejím používání nebylo třeba se sklánět. V případě, že má vaše kuchyně dostatečnou rozlohu, tak jde o skvělé řešení, je-li však vaše pracovní plocha v rámci kuchyně malá, bylo by nerozumné odkrojit z ní ještě troubou.

Totéž platí i tehdy, když máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Dokud je trouba nová, samozřejmě pohled na ni těší, co však za několik let? Pokud tedy při pohledu z gauče vidíte v zorném poli troubu nad úrovní pracovní plochy, raději ji schovejte do spodní části kuchyňské linky. A věřte, že nejde o zastaralé řešení.

Omyl 4: Čím větší, tím lépe

Dvojitý dřez, varná deska se čtyřmi hořáky či vysoká chladnička s mrazákem? Ne vždy je nutné mít je doma v plné velikosti. Zvlášť pokud žijete v domácnosti sami, případně je rozloha kuchyně opravdu malá. Často se totiž stává, že i ten, kdo vaří maximálně o víkendech, má doma docela zbytečně velkou varnou desku.

Totéž platí io objemu chladničky či dřezu. Nejenže vaše počáteční náklady byly vyšší, ale vám také zabírají místo, které byste mohli využít efektivněji. Stejný vzorec platí iu odsavače par. Do malé kuchyně zvolte raději výsuvnou digestoř zabudovanou do horních skříněk. Zkrátka vybavení kuchyně vždy přizpůsobte svým možnostem a potřebám.

Omyl 5: Bodová světla jsou dostatečná

Na správné osvětlení kuchyně je třeba myslet s dostatečným předstihem, ideálně ať jde ruku v ruce se samotným návrhem dispozice kuchyňské linky, zvláště pokud v kuchyni budete mít ostrůvek nebo poloostrov. Bodové osvětlení plní funkci hlavního stropního osvětlení místnosti, ale zcela jistě v kuchyni není dostatečné. Nejen pro komfort při vaření a přípravě jídla, ale také s ohledem na bezpečnost je nezbytné doplnit ho adekvátním osvětlením pracovní desky – každé pracovní zóny.

Kuchyně s měděným lustrem nad ostrůvkem

Pokud máte nad pracovní plochou police nebo skříňky, nejčastějším osvětlením jsou zabudované LED pásy nebo dno s plným podsvícením. V případě ostrůvků je ideální visící světlo, které jej kvalitně a dostatečně osvětlí. Výška závisí na tvaru svítilny, jeho designu, počtu ramen, ale i vaší výšce.

Omyl 6: Vnitřní systémy jsou vyhozené peníze

Investovat do kvalitních kování a výsuvů je jistě rozhodnutí, které se vám stonásobně vrátí. Vnitřní vybavení kuchyňského nábytku výrazně zvyšuje kvalitu a užitné vlastnosti kuchyně. Systémové vybavení skříněk a správné uložení nejen potravin, ale také nádobí a pomůcek tedy není třeba podceňovat. Jistě, pravdou je, že řekněme plnovýsuvné zásuvky jsou o něco dražší než obyčejné kuličkové výsuvy, ale protože kuchyni si kupujeme a zařizujeme na dlouhá léta, takový benefit rozhodně zužitkujeme v každodenní praxi.

Blanka Benková – odborně-technická poradkyně, Blum: „Na trhu je velká škála různých komponentů pro vnitřní vybavení kuchyňského nábytku. Některé praktické, jiné méně. Třeba takové spížové skříně, když najednou vytahujete i 200 kg, už nejsou tím nejlepším, co trh nabízí. Manipulace není jednoduchá, přístup jen ze dvou stran a vysoké věci mohou přepadat přes ohrádku.

Naopak Space tower – skříňka na zásoby, nabízí velký odkládací prostor a její vnitřní výsuvy jsou flexibilní na výšku, šířku i hloubku. umožňují přístup k uloženým věcem ze všech stran. Každý plný výsuv s nosností až 70 kg je dokonale přehledný shora, takže vše rychle najdete a pohodlně vyberete – dokonce i těžké věci a láhve.“

Omyl 7: Ergonomie a uspořádání se přeceňují

Aby se v kuchyni dobře pracovalo, je nezbytné správně uspořádat spotřebiče a pracovní plochu tak, aby na sebe logicky navazovaly. Začínat by se mělo chladničkou, ze které vytáhnete suroviny, následovat by měl dřez, ve kterém je umyjete, dále volná – takzvaná přípravná plocha, kde budete s potravinami pracovat, ale na závěr varná deska, kde je uvaříte.


Omyl 8: Do velké kuchyně patří linka ve tvaru U

Ovšem i kuchyně podléhají moderním trendům jak v barevných kombinacích, tak v tvarových variantách. Kdysi se do kuchyně o velké rozloze automaticky navrhoval tvar linky ve tvaru U. Dnes to však tak jednoznačné není.

Vojtěch Marek – Kuchyňská akademie, Möbelix: „Ne každý prostor je vhodný pro kuchyni ve tvaru U. Často, když i klienti přijdou s takovou představou, po vzájemné konzultaci zjistíme, že z hlediska ergonomie a manipulace s jídlem by byl pro ně takový tvar kuchyňské linky naprosto nepraktický a nevyhovující, i když kuchyně řekněme rozlohu na to má. Nelze tedy jednoznačně říci, jaký tvar kuchyňské linky patří do velkého prostoru. Někomu více zapasují dvě souběžné pracovní plochy ve tvaru I, někdo už má připravené rozvody na kuchyni ve tvaru L, ale a velmi oblíbené jsou dnes i středové ostrovy spojené prostorem pro rychlé stolování.

Díky plánovacím programům tak klientovi dokážeme navrhnout kuchyni s maximálním využitím potenciálu prostoru od podlahy po strop s důrazem na jejich životní styl tak, aby byla jejich nová kuchyně na jedné straně moderní a zároveň nadčasová, ale nejen s ohledem na design.“

Omyl 9: Výška pracovní plochy má být 80 cm a hloubka 60 cm

Je pravdou, že pokud měříte kolem 150 centimetrů, ideální pro vás bude výška pracovní plochy 80 až 85 cm. Pokud jste však vyšší než 175 centimetrů a víc, vhodná bude výška 95 centimetrů a víc. To by mělo zajistit správné držení těla tak, aby vás nebolela záda. Ptáte se, co v případě, že mezi partnerem a vámi je velký výškový rozdíl? Ideálním řešením bude zvolit dvě úrovně pracovní plochy.

Máte-li kuchyni ve tvaru L nebo kuchyňský ostrůvek, máte po problému. Inu a co se hloubky pracovní desky týče, tak ano, klasický rozměr je 60 cm. Ale! Jelikož dnes máme na lince položeno mnoho spotřebičů od mixérů, kávovarů a topinkovačů, tam, kde to rozloha kuchyně umožňuje, je vhodné hloubku pracovní desky rozšířit io 20 cm.

Omyl 10: Má-li být moderní, musí být spojena s obývacím pokojem

Ne, to opravdu nemusí. Ne cíleně. Pokud máte mezi kuchyní a obývacím pokojem postavenou příčku, rozhodně bych ji nebourala. Hluk z odsávání a domácích spotřebičů, výpary z hrnců, kuchyňský nepořádek, ustavičný ruch, ale i dřez plný nádobí… To vše ke kuchyni neodmyslitelně patří. Pokud vás je tedy doma víc, případně je vaše kuchyně skutečně využívána, její vytíženost zřejmě bude rušit relax v obývacím pokoji.

Pokud už však kuchyň s obývacím pokojem spojeným máte, zohledněte tyto skutečnosti, aby vám spojení jednotlivých zón vyhovovalo. Kuchyň, obývací pokoj a jídelna by měly spolu barevně, stylově a materiálově ladit. Co se spotřebičů týče, vybírejte tiché, ale výkonné. Nešetřete na kvalitě odsavače par. Kuchyňský ostrůvek a barový pult prostor funkčně vyčlení.

Omyl 11: Kámen je příliš luxusní a finančně nedostupný

Nemusí tomu tak být. Pokud se bavíme o mramoru či žule, ano, ty jsou výrazně dražší než řekněme klasické laminované pracovní desky.

bydlení

Redakce doporučuje

2 KOMENTÁŘE

- Komerční sdělení -pr clanky

Redakce doporučuje

- Reklama -zeny